Gmina Somonino Rolnictwo Szkolnictwo

K. MEJER I P. BIRR ZWYCIĘZCAMI WARSZTATÓW KULINARNYCH W ZSP

W listopadzie w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole, nie tylko w rosole” prowadzonego przez drobiarzy z PZHiPJ w ZSP w Somoninie odbył się konkurs dla uczniów klas gastronomicznych technikum. Rywalizacja dotyczyła tylko i wyłącznie dań z mięsa drobiowego.

Rywalizacja objęta była patronatem marszałka województwa pomorskiego oraz Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz jej pomorskiego odpowiednika. Warsztaty odbywają się w ramach projektu promującego polskie mięso drobiowe, poprzez przeprowadzenie konkursu kulinarnego w wybranych szkołach gastronomicznych na terenie województwa pomorskiego. Pierwsze tego typu wydarzenie miało miejsce w ZSP w Przodkowie. Szkoła w Somoninie była następna.

Rywalizowało 20 osób

Przyszli gastronomicy z ZSP rywalizowali pod okiem wybitnego kucharza Kazimierza Żołnowskiego. Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj reprezentował prezes zarządu Mariusz Sobierajski. Jury konkursowe oceniało głównie kreatywność kulinarną, formę dekoracji, estetykę i smak. Na starcie stanęło dziesięć dwuosobowych drużyn. Liczne grono uczniów brało bierny udział w konkursie, z bliska przyglądając się rywalizacji.

Po ocenie wszystkich dań jury przyznało pierwsze miejsce duetowi Klaudii Mejer oraz Przemysławowi Birr. Drugie miejsce wywalczyli Reneta Borkowska i Łukasz Sobisz. Na ostatnim miejscu na podium stanął duet Małgorzata Murawska i Jolanta Lis.

Zwycięzcy zawodów pojadą na podobny konkurs do Wejherowa, który będzie miał już rangę wojewódzką. Każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w konkursie oraz książkę kucharską. Laureaci trzech pierwszych miejsce dostali także dyplomy i puchary.

Red.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Komentarze