Konkursy Kultura Miasto Kościerzyna Powiat kościerski

KASZUBSKIE SMAKI DOCENIONE W POZNANIU

10 najlepszych przedstawicieli z Pomorza, promujących żywność tradycyjną i regionalną, wyłonionych podczas Święta Produktu Tradycyjnego w Oliwie reprezentowało region na Międzynarodowych Targach Poznańskich „Smaki Regionów”. Ich jakość została potwierdzona, ponieważ aż sześcioro otrzymało nagrodę targów.

Poznańskie Targi Smaków to największa impreza promująca żywność tradycyjną i regionalną w Polsce. W jej tegorocznej edycji  która odbyła się 23-26 września brało udział 200 wystawców.

10 reprezentantów z Pomorza przywiozło ze sobą najróżniejsze potrawy, charakterystyczne dla kuchni naszego regionu. Od pszczółkowskiego miodu, poprzez kociewski sztandar, gęsi smalec, syrop z sosnowych pędów po produkty członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Kaszubi z nagrodami

Z grona sześciu pomorskich laureatów Pereł 2017, aż połowa pochodzi z Kaszub. W kategorii „Danie Regionalne” nagrodę zdobył kościerski Stary Browar. Uhonorowaną potrawą była smażona polędwica z dorsza z masłem śliwkowo-rozmarynowym. Statuetkę odebrał szef kuchni Sławomir Miotk wraz z kucharzem Bogusławem Kosznikiem.

Perłę na Poznańskich targach otrzymała również Jolanta Myszk ze Stężycy będąca właścicielką gospodarstwa agroturystycznego „U Kaszuba” gdzie goście spróbować mogą, jej zwycięskiej potrawy – przyrządzanej według XVIII-wiecznej receptury Kiszki Kaszubskiej.

Trzecim i ostatnim, ale z całą pewnością nie najmniej smakowitym z uhonorowanych, dań kaszubskich były pierogi z kaczką, autorstwa Pań z Koła gospodyń Wiejskich Nowa Karczma.

MS

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Komentarze