Konkursy Kultura Powiat kościerski

Konkurs na potrawy regionalne z ziemniaków.

Do interesującej rywalizacji pań doszło podczas XX Kaszubskiej Jesieni Rolniczej połączonej z dożynkami diecezjalnymi, jakie odbyły się w Lubaniu. Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia kaszubskich gospodyń, rywalizowały w konkursie kulinarnym na najlepsze potrawy regionalne z ziemniaków.

Piętnaście drużyn prześcigało się w przygotowywaniu najwymyślniejszych potraw których głównym składnikiem były ziemniaki. Wszystkie przygotowywane dania skupiały w sobie  unikalny akcent wyjątkowości, zasługując na wyróżnienie.  W najbardziej renomowanych restauracjach trudno spotkać podobne smakowitości, tym bardziej, że głównym składnikiem był tylko ziemniak. Kluski rzucane, babka ziemniaczana, golce ze skwarkami czy gołąbki ziemniaczane szare , a nawet ciastka z ziemniaków, w przypadku których trudno było dociec, że są zrobione właśnie z ziemniaków, to tylko niektóre ze znakomitych i smacznych potraw jakie oceniało jury.

Niespodziewany zwycięzca

Komisja konkursowa pod nadzorem Barbary Dietrich z PODR w Lubaniu, w składzie: Karol Groth z Radia Gdańsk, Piotr Haluszczak – Prezes Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych,  Dariusz Tryzna – redaktor naczelny „Kuriera Kaszubskiego”, miała pełne ręce roboty, a właściwie pełne usta znamienitych potraw i z dużym bólem głowy spowodowanym niezwykle wyrównanym poziomem rywalizacji, ogłosiła ostatecznie zwycięstwo Koła Gospodyń Wiejskich z Liniewa, któremu szefuje Wanda Ciecholewska. Na drugim miejscu uplasowało się KGW ze Starego Barkoczyna, któremu przewodniczy Katarzyna Mazur, a na najniższym stopniu podium stanęła Fundacja „Ocalić od zapomnienia”, pod przewodnictwem  kulinarnej pasjonatki Karoli Bober. Jury przyznało też jedno wyróżnienie, które trafiło do Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Kościerska Chata”.

B. Mielnik

Komentarze