Gmina Przodkowo Szkolnictwo

„MŁODE TALENTY” RODEM Z PRZODKOWSKIEGO ZSP

Kolejny sukces gastronomiczny uczniów tej placówki. Patrycja Andryskowska i Paulina  Okuniewska zdobyły II miejsce w regionalnym konkursie „ Młode Talenty”.

W ubiegłym tygodniu do Redy zjechali uczniowie z sześciu szkół gastronomicznych. Wśród nich drużyna z przodkowskiego ZSP.

– Mieliśmy za zadanie przygotować dania zasadnicze, które miało wyglądać bardzo estetycznie, mieć charakterystyczny intensywny smak. Liczył się czas jego wytworzenia i porządek na stanowisku pracy – wyjaśnia idee konkursu opiekunka uczennic Ewelina Szczepkowska.

Włożyły serce i talenty

Choć konkurencja była ogromna to uczennice z Przodkowa poradziły sobie. Przygotowały danie-polędwiczkę wieprzową w otoczce z pistacji z sosem z mango i żurawiny ,podane z wątróbka drobiowa na puree ziemniaczanym.

To właśnie ta wątróbka która poszerzyła przepis dania udoskonaliła je, zrobiła furorę wśród jury. Danie okazało się perfekcyjne pod względem smaku.

Smakosze z regionu

A smakowali nie byle kto. Przewodniczącym jury był Mariusz Gachewicz szef kuchni  na Zamku w Gniewie, laureat wielu konkursów kulinarnych w Polsce i Europie. A obok niego doradcy kulinarni oraz przedstawiciele firm gastronomicznych reprezentujący wiele wiodących marek w branży gastronomicznej.

Danie idealne i jego przygotowanie również

– Jury oceniało potrawy najpierw oczami. Liczyło się ułożenie dania na talerzu i jego kolorystyka.

Następnie smakowano potrawę. Tu liczyło się dobranie smaku, jego oryginalność – tłumaczy zawiłości oceny opiekunka przodkowskich uczennic Ewelina Szczepkowska.

Ich danie otrzymało dobre oceny za walory smakowe.

Zostały one też bardzo dobrze ocenione też za idealny porządek podczas pracy i po niej. Duże noty były też za przygotowanie na czas. Jednak jak twierdzi Ewelina Szczepkowska jury najbardziej podobało się zaangażowanie przodkowskich uczennic.

– Dostrzegli, że włożyły one serce w to swoje danie – cytuje wypowiedź przewodniczącego jury Ewelina Szczepkowska.

To nie jedyny sukces przodkowskich gastronomików. W ubiegłym miesiącu brali udział w prestiżowym konkursie kulinarnym organizowanym w ZSP Somonino. Spośród kilkunastu młodych kucharzy z całej Europy biorących udział w prezentacji kulinarnej z dwójki Polaków jeden był uczniem przodkowskiej szkoły.

Nad/opr.red

Komentarze