Konkursy Powiat kartuski Rolnictwo

Najlepsze Ekologiczne Gospodarstwa Towarowe w 2017 r.

Dwa miejsca na podium zajęli przedstawiciele powiatu kartuskiego w wojewódzkim konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2017 r., w kategorii: Ekologiczne Gospodarstwa Towarowe, zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.                                                                                                                                                          Wyniki konkursu ogłoszono w czasie XX Kaszubskiej Jesieni Rolniczej i dożynek diecezjalnych jakie odbyły się 17 września w Lubaniu, pow. kościerski.  I miejsce zajęli Edyta i Andrzej Klasa z Ostrowa a na III miejscu uplasował się Waldemar Król z miejscowości Kosy, pow. kartuski.

Celem konkursu była szeroko rozumiana identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie takich rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.

Pokaźne nagrody rzeczowe

Zwycięzcy uhonorowani zostali statuetkami, nagrodami i dyplomami m.in. przez wiceministra rolnictwa Ryszarda Zarudzkiego i dyrektora PODR w Lubaniu Andrzeja Dolnego. Cenną nagrodę dla zwycięzców stanowił m.in. bon na 25 ton nawozu wapniowo-magnezowego czy komponenty do stosowania w rolnictwie ekologicznym, a także talon na zakupy w Centrali Nasiennej. Laureatów z naszego regionu rozdzielił na podium zdobywca II miejsca Sławomir Borowiak, rolnik z powiatu starogardzkiego.

1 miejsce – Edyta i Andrzej Klasa z Ostrowa, pow. kartuski. Zwycięzcy prowadzą gospodarstwo  o powierzchni 9 ha, położone na urozmaiconej rzeźbie terenu, specjalizując się głównie w hodowli truskawki kaszubskiej, która sprzedawana jest zarówno w formie świeżej jak i przetworzonej w konfitury. Na terenie gospodarstwa, które ma charakter edukacyjny prowadzona jest także baza agroturystyczna pn. Truskawkowy ogródek. Państwo Klasa zajmują się również uprawą zboża i ziemniaków.

3 miejsce  – Waldemar Król, Kosy, pow. kartuski

Laureat trzeciego miejsca specjalizuje się w ekologicznej uprawie warzyw i owoców. Główny nacisk położył na produkcję ogórków, pomidorów, cukinii, buraków a także malin i truskawek. Nie stroni również od produkcji zwierzęcej. Jaja kurze z tego gospodarstwa pochodzą z kurnika ekologicznego i posiadają certyfikat jaj ekologicznych. W. Król zajmuje się również produkcją unikatowego syropu z mniszka lekarskiego, powszechnie używanego w medycynie chińskiej i alternatywnej.

B. Mielnik

 

 

Komentarze