Powiat kościerski Wokół nas

POZNAJ REGION PRZEZ ŻOŁĄDEK

Kościerzacy promują swój region także poprzez kuchnię. W tym tygodniu w Kościerzynie i okolicach trwa impreza Zasmakuj regionu – Tydzień Kuchni Kaszubskiej. Rozpoczęła się w poniedziałek i potrwa do niedzieli 20 bm. Dla tych, którzy chcą zapoznać się z regionalnymi smakami w innym terminie, Lokalna Organizacja Turystyczna ,,Serce Kaszub” wydała przewodnik po restauracjach powiatu, które serwują miejscowe kaszubskie potrawy.

W Tygodniu Kuchni Kaszubskiej bierze udział 12 lokali serwujących tradycyjne potrawy. Impreza jest połączona z konkursem, w którym jurorami są klienci. Najlepsza potrawa regionalna zostanie wyłoniona w ankiecie skierowanej do wszystkich próbujących kaszubskich przysmaków. Nagrodzony zostanie lokal oferujący wybraną potrawę, ale też nagrody zostaną rozlosowane wśród jurorów. Wystarczy wypełnić ankietę, by mieć szansę na zdobycie voucherów na kolejne posiłki w ulubionym lokalu, albo na przysmaki przygotowane przez biorące udział w konkursie firmy.

Rywalizujące lokale

W samej Kościerzynie rywalizują: restauracja Stary Browar Kościerzyna, restauracja „Rzemyk”, restauracja „Lemon Tree”, grill bar Gyros, restauracja Hotelu „Gryf”, Społem PSS Kościerzyna – bar Expresso, United Chicken, piekarnia cukiernia B&J Jarzębińscy – sklepy przy ul. Skłodowskiej 15 oraz ul. Świętojańskiej 20. W akcji biorą też udział restauracja „Karczma” w Ośrodku Wypoczynkowym „Largo” w Borsku, karczma „Jasnochówka” w Borsku, „Oaza Kaszubska” w Wąglikowicach oraz „Strzecha Kaszubska” przy Domu Wczasowym „Helena” we Wdzydzach Kiszewskich.

Przewodnik

W akcję promocji kuchni regionalnej włączyła się też Lokalna Organizacja Turystyczna „Serce Kaszub” wydając przewodnik po restauracjach powiatu. To daje efekt synergii i mocno pomaga sprawie. Ta kolejna inicjatywa dyrektor stowarzyszenia Lidii Narloch ma wskazać turystom i zainteresowanym mieszkańcom konkretnych miejsc, gdzie oferowane są potrawy kuchni kaszubskiej. A naprawdę jest w czym wybierać! Na przykład Zajazd Nad Stawem w Grabówku Kościerskim proponuje sandacza smażonego z własnego łowiska, Restauracja Letnia Półwyspu Lipa we Wdzydzach Kiszewskich zachwala podsmażane pierogi z kurkami, kościerska restauracja Stary Browar kusi polędwiczką z dorsza z babką ziemniaczaną, a restauracja „Strzecha Kaszubska” przy Domu Wczasowym Helena we Wdzydzach reklamuje się zrazem po kaszubsku. Gdyby chcieć spróbować tych wszystkich specjałów Tydzień Kuchni Kaszubskiej okazałby się stanowczo za krótki…

Najmłodsi uczestnicy

Wśród lokali, które przyłączyły się w tym roku do akcji jest też Karczma Jasnochówka w Borsku. Działa dopiero od roku. Prowadzą ją panie z KGW Górki.

– Dostaliśmy propozycję od właściciela tego ośrodka aby uruchomić gastronomię w pomieszczeniach, które tu stały puste od prawie 10 lat. Jest jeszcze tu sporo do zrobienia, ale stawiamy głównie na jedzenie i na piękny widok. Posiłki u nas to uczta dla ducha i żołądka – mówi Mirosława Jarząbek szefowa przedsięwzięcia i KGW Górki.

Choć jak twierdzą doprowadziły lokal do zaledwie stanu „jako takiego” to cieszy się on olbrzymim zainteresowaniem nie tylko przebywających w Borsku turystów, ale także mieszkańców okolic.

– Zaproponowano nam uczestnictwo w Tygodniu Kuchni Kaszubskiej. Przyjęliśmy propozycję, bo to dla nas reklama, a my jej ciągle potrzebujemy. Poza tym jest to też okazja do promowania naszych oryginalnych potraw tj. zupa kaszubska, szare kluski czy wrzeciona – tłumaczy swoje uczestnictwo w akcji Mirosława Jarząbek.

Potwierdzeniem tego, że jest tu bardzo dobre jedzenie jest wypowiedź korzystających z obiadu odpoczywających w Borsku turystów.

–  Wszystko, co tu jemy jest przepyszne. Zarówno mięso, które rozpływa się w ustach, jak i szare kluseczki. Jeśli zaś chodzi o potrawy regionalne wszystkim polecam wrzeciona kaszubskie. Jest to potrawa niespotykana w innych regionach. Jesteśmy bardzo zadowoleni, chociaż brakuje nam tu dań z ryb. W pobliżu jest piękne jezioro, to przynajmniej okoń mógłby być tu oferowany – mówią stołujący się w karczmie goście – wieloosobowa rodzina: starsi z Tczewa, a młodzi jej członkowie z Poznania.

MW

This slideshow requires JavaScript.

Komentarze