Gmina Przodkowo Szkolnictwo

PROMOWALI POTRAWY DROBIOWE WŚRÓD UCZNIÓW

W dniu 16 listopada w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie, odbył się interesujący konkurs kulinarny dla uczniów Technikum z klas gastronomicznych miejscowej szkoły, w którym wykorzystywano wyłącznie mięso drobiowe.

Rywalizacja objęta była patronatem marszałka województwa pomorskiego oraz Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Konkurs odbywał się w ramach projektu promującego polskie mięso drobiowe, poprzez przeprowadzenie warsztatów kulinarnych w wybranych szkołach gastronomicznych na terenie województwa pomorskiego. Jedną z takich szkół był właśnie ZSP w Przodkowie. Organizatorem projektu jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj a wykonawcą Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Kucharz z rekordem Guinnessa

Przyszli gastronomicy rywalizowali po okiem wybitnego kucharza Kazimierza Żołnowskiego, rekordzisty wpisanego do księgi rekordów Guinnessa w przyrządzeniu największej jajecznicy na świecie, składającej się z 30 tys. jaj. Jury konkursowe w składzie którego znalazł się m.in. sam mistrz oraz wójt gminy Andrzej Wyrzykowski i wicedyrektor ZSP Jolanta Recław oceniało głównie kreatywność kulinarną, formę dekoracji, estetykę i smak. Na starcie stanęło osiem dwuosobowych drużyn. Liczne grono uczniów brało bierny udział w konkursie, z bliska przyglądając się rywalizacji. Zwycięzcy zawodów pojadą na podobny konkurs do Wejherowa, który będzie miał już rangę wojewódzką. Każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w konkursie oraz książkę kucharską. Laureaci trzech pierwszych miejsce dostali także dyplomy i puchary.

B. Mielnik

WYNIKI KONKURSU:

I miejsce – Wiktoria Skrzypkowska, Patrycja Deyk

II miejsce – Kasandra Reglińska, Kornelia Skierka

III miejsce – Kinga Halman, Robert Toporek

 

Andrzej Wyrzykowski – wójt gminy Przodkowo

Gmina zawsze wspiera to co jest nowe, ciekawe, interesujące. To co pokazuje pasję, trendy, zaangażowanie. Stąd m.in. moja obecność tutaj. Zaproszono mnie także do oceny dań konkursowych i wręczenia nagród. Cieszy mnie, że ta młodzież, która niedługo będzie na rynku pracy zdobywa doświadczenie i wiedzę w nowoczesny, ciekawy sposób. Dobrze, że takie przedsięwzięcia odbywają się na terenie naszej gminy i tutaj też odbywa się promocja zdrowego polskiego mięsa drobiowego. Poziom rywalizacji był dosyć wysoki, jeszcze czuję smak tych wyśmienitych potraw, a o tym kto jakie miejsce zdobył decydowały naprawdę niuanse.

Kazimierz Żołnowski – mistrz kucharski:

Jestem szefem projektu „Kurczak w szkole, nie tylko w rosole”. Tutaj w szkole w Przodkowie robimy konkurs kulinarny pn. Wszystko z kurczaka, w ramach projektu Polskiej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Rywalizują zespoły dwuosobowe, które przyrządzają dania z piersi kurczaka. Przygotowaną potrawę prezentują następnie komisji konkursowej. Poziom rywalizacji był wysoki. Mam porównanie z konkursami z innych szkół regionu pomorskiego i muszę stwierdzić, że uczniowie z Przodkowa plasują się w czołówce województwa. Widać, że mają pojęcie o tym co robią, a pamiętać należy, że są to uczniowie klas pierwszych i drugich technikum. W poczynaniach konkursowych przodkowskich uczniów moją uwagę zwróciły nowe trendy, dekoracje boczne, ciekawa nuta smaku, co świadczy o tym, że poziom kształcenia klas gastronomicznych w tej szkole musi być wysoki i zasługuje na duże brawa.

Jolanta Recław – wicedyrektor ZSP w Przodkowie

Nasi uczniowie zawsze są bardzo otwarci na takie przedsięwzięcia . Niedawno realizowaliśmy piknik jesienny w którym rywalizowali w konkursie dań z wieprzowiny. Teraz walczą o laury w konkursie dań z mięsa drobiowego. Mają niepowtarzalną szansę uczyć się pod okiem znakomitego mistrza kucharskiego, pana Żołnowskiego, co też jest cenną formą edukacji. Poza praktykami w których spełniają się zawodowo, mają szansę zobaczyć wiele ciekawych pomysłów, rozwiązań, co pomaga im w rozwoju zawodowym. Także bardzo popieram takie inicjatywy, bo to jest dla naszych uczniów bezcenna nauka. Co do samych dań konkursowych, to te z nich, które nie zostały indywidualnie nagrodzone, także zasługują na uznanie, gdyż smakowo i estetycznie przyrządzone były na wysokim poziomie a o końcowych wynikach decydowały drobne szczegóły. Bardzo chwalę sobie podobną współpracę jak ta ze zrzeszeniem hodowców mięsa drobiowego, bo istotnie ułatwia nam to praktyczne szkolenie naszych uczniów i wspomaga w procesie praktycznej nauki zawodu i edukacji w ogóle.

Zygmunt Stromski – wiceprezes Pomorskiego Zrzeszenia Hodowców i Producentów Jaj:

Pomysł konkursu zrodził się jakiś czas temu. Jako płatnicy Funduszu Promocyjnego Mięsa Drobiowego napisaliśmy ciekawy projekt, który został zaakceptowany przez fundusz. Uzyskaliśmy środki, które zgodnie z tym projektem wykorzystujemy na promowanie zdrowego mięsa drobiowego, nie tylko regionalnego ale i krajowego. Nie wahamy poddawać się ocenie, bo mamy pewność, że produkujemy zdrowe i smaczne mięso drobiowe. Konkursy szkolne są jedną z form takiej promocji, tym bardziej, że odbywa się to za pośrednictwem młodzieży, która wchodzi w branżę gastronomiczną i używa mięsa drobiowego jako ciekawą alternatywę zdrowego żywienia. Szkoła w Przodkowie jest jedną z ośmiu szkół w ramach tego projektu, gdzie, jako zrzeszenie, angażujemy się w promocję mięsa drobiowego. Co do młodzieży która dzisiaj rywalizowała, to przyznam się, że podglądałem jej poczynania i jestem pełen podziwu dla umiejętności i zaangażowania uczniów. Dobrze to świadczy o kadrze pedagogicznej tej szkoły.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Komentarze