Gmina Chmielno Gmina Sierakowice Gmina Somonino Kultura Powiat kartuski Szkolnictwo Wokół nas

SPOTKANIE ZNAWCÓW I MIŁOŚNIKÓW KUCHNI KASZUBSKIEJ

Tegoroczny jubileuszowy Festiwal Potraw Kaszubskich Kaszëbsczé Jestkù był po dwakroć wyjątkowy. Po pierwsze towarzyszyła mu konferencja dotycząca produktu tradycyjnego i po drugie była możliwość zakupu tychże produktów. Jak zawsze festiwal dostarczył wiele wrażeń dla wzroku, ucha i żołądka.

Festiwal poprzedziła konferencja „Produkt tradycyjny – promocja smaków regionu Kaszub”, która odbyła się w Hotelu Ostrzyce Spa. Przed restauratorami, gastronomikami z Kaszub i nie tylko wystąpili fachowcy związani z tematyką w takich dziedzinach jak organizacja, PR i finansowanie. Powiedzieli, dlaczego warto promować kaszubskie smaki, jak to robić, skąd brać na to fundusze i jakie może to przynieść korzyści. Już na samym jej początku w głowach uczestników nieźle namieszał prowadzący ją Hubert Gonera. Jego hasło „Niech Kaszuby będą jak „Kraj Basków”” na pewno zostanie dobrze zapamiętane przez uczestników.
Wiele ciekawych rzeczy padło z ust Krystyny Hartenberger-Pater, Bogdana Bonke czy Krzysztofa Pałkowskiego. Temat jest tak ciekawy, że poświęcimy mu oddzielny materiał…

Gotowanie, muzyka i … smakowanie

Właściwa część festiwalu jak zawsze odbyła się na ostrzyckim parkingu. Tu pod wielkim namiotem swoje stanowiska gastronomiczne zorganizowały szkoły, firmy i koła gospodyń. Środek był zarezerwowany dla pokazów gotowania Mistrzów Kuchni. Tym razem było ich aż pięcioro. To przed nimi co jakiś czas ustawiały się kolejki spragnionych degustacji tego co wyszło spod ich rąk. A było co. Najpierw zaserwowali kaszubską metkę, później zupę na mielonym drobiu i inne kaszubskie dania. Po prostu „palce lizać”. A wszystkie okraszone bogatym słowem Mistrza Krzysztofa Szulborskiego z Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
O inne wrażenia zadbała kapela kaszubska. Można było więc co zjeść, posłuchać, a nawet potańczyć. Dodatkowo po raz pierwszy można było kupić dobre, tradycyjne produkty. Swoje stoisko mieli Producenci Truskawki Kaszubskiej od Andrzeja Klasy, wytwórcy miodu, wędlin. Ryby prosto z kaszubskich jezior oferował Radbur. Dużym wzięciem cieszyły się chleby z wypieków mistrzyni Karoli Bober z Lipusza.

Konkurs kulinarny

Sama pani Karola stanęła do konkursu o „Złotą łyżkę”. W tym roku oceniane było najlepsze danie i deser promujący smaki Kaszub. Obok niej ostra konkurencja w osobach Doroty Wolskiej i Eweliny Pobłockiej. W kategorii KGW po raz pierwszy wystąpiły działające od roku gospodynie ze Sławek. W batalii międzyszkolnej wzięło udział 5 szkół kształcących kucharzy. Tu już dawno konkurs nabrał cech regionalnego.
W tym roku było o co walczyć, bo nagród organizatorzy oferowali więcej. Po prostu w finansowanie tego wydarzenia włączył się Urząd Marszałkowski. Po kilku godzinach oceny jury konkursu wybrało tych najlepszych. Gala wręczenia naród była istnym show. Wszystko za sprawą prowadzących festiwal dobrze znanych dziennikarzy z Radia Kaszëbë Agnieszka Łukasik i Piotr Szyca. Do końca towarzyszyła im festiwalowa publiczność.

D. Tryzna

Marian Kowalewski – dyrektor GOK w Somoninie

Sukces 10 letniej działalności Gminnego Ośrodka Kultury w Somoninie to praca wielu osób. Zawsze szukaliśmy ciekawych pomysłów i nowych inspiracji. Chcieliśmy robić coś, co wskazywało by na naszą tradycję. Po namysłach wybór padł na kulinaria. 10 lat temu stworzyliśmy Festiwal Potraw Kaszubskich, który prezentować miał tradycyjne potrawy z naszego regionu, ale w formie konkursowej, ze szczególnym uwzględnieniem starych wiktuałów przyrządzanych przez naszych przodków. W osobnych kategoriach do dzisiaj startują w festiwalu koła gospodyń wiejskich, uczniowie szkół gastronomicznych, podmioty gastronomiczne i osoby indywidualne. Otoczeni jesteśmy bardzo życzliwymi osobami, które także przyczyniają się do naszego sukcesu. Drugi rok z rzędu patronat nad festiwalem objął minister rolnictwa. Dania konkursowe ocenia Kapituła Dobrego Smaku na czele której w tym roku stał prof. Piotr Palich, ale w latach poprzednich stał doc. Henryk Lewandowski. Ciągle się rozwijamy i poszerzamy zakres oddziaływania. W tym roku nagrody dla najlepszych ufundował marszałek województwa. Naszym marzeniem jest wydostanie się z festiwalem poza Kaszuby. Na następny rok planujemy to zrobić.

 

Kategoria: szkoły gastronomiczne

I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach

II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA”  – Powiatowy Zespół Szkół w Kościerzynie

III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA”  – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie

WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA”  – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Chojnicach

WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA”  – Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie

WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA”  – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie

 

kategoria: koła gospodyń wiejskich

I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA”– Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach

II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – Kościerskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” w Kaliskach Kościerskich

III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Koło Gospodyń Wiejskich „Marzebiónczi” w Długim Kierzu

WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA”  – Koło Gospodyń Wiejskich w Małym Klinczu

 

Kategoria: podmioty gastronomiczne

I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA” –Kompleks Wypoczynkowy „Wichrowe Wzgórze” w Chmielnie

II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA”  – Restauracja „Modra Sobótka” w Ręboszewie

III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA”  – Karczma „Borowa Ciotka” w Gdyni

 

Kategoria: osoby indywidualne

I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA” – Ewelina Pobłocka

II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA”  –Karola Bober

III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Marzena Korzeniewska

WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA”  Dorota Wolska

WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA”  – Stefania Konkel

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Komentarze