Gmina Chmielno Rolnictwo Wokół nas

CO Z TĄ OPŁACALNOŚCIĄ PRODUKCJI DROBIU?

Na to i inne pytania próbują znaleźć odpowiedź producenci drobiu podczas V Pomorskiego Forum Drobiarskiego. Pomocą służą im wykładowcy uczelni rolniczych, samorządowcy i fachowcy z firm działających dla branży. Spotkanie jest też okazją do integracji środowiska.

Współorganizatorami forum są Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy wsparciu krajowej federacji tej branży. Sponsorami czołówka firm działających dla potrzeb tej gałęzi produkcji rolnej.

Spotkanie zgromadziło w ośrodku „Wichrowe Wzgórza” w Chmielnie producentów drobiu nie tylko z Kaszub. Wśród nich Mariusz Sobieralski i Zygmunt Stromski reprezentujący władze pomorskiego zrzeszenia, jak również Maciej Bujnik dyrektor biura krajowej federacji. Gościem honorowym wicemarszałek pomorski Krzysztof Trawicki.

„Musi nauczyć się liczyć”

Witając przybyłych prezes zarządu Pomorskiego Zrzeszenia Hodowców Drobiu i Producentów Jaj powiedział:

– Jeżeli ktoś z naszych kolegów mówi, że z jednego ciągu technologicznego ma kilkadziesiąt tysięcy zysku to mówi bzdury. Widać, że nie usiadł i nie policzył wszystkich kosztów związanych z produkcją. Mówię do was abyście mieli świadomość tego, że musimy nauczyć się liczyć wszystkie koszta. Nie tylko te związane bezpośrednio z produkcją, ale też te wynikające z amortyzacji maszyn, budynków. Jeżeli nauczymy się takiej matematyki to „przytulą” nas dostawcy piskląt, paszy i inni, którzy w wielu przypadkach kredytują naszą działalność.

Wykłady fachowców

Zaplanowano, że pierwszego dnia uczestnicy forum będą mogli zapoznać się z wieloma ważnymi dla branży tematami. Referują je fachowcy – wykładowcy uznanych polskich uczelni. Omówiono tematy tj. żywienie jako istotny element w programie profilaktyki kokcydiozy kurcząt rzeźnych, zagrożenia czynnikami wysoce zakaźnymi w drobiu w produkcji wielkotowarowej rzutującymi na status zdrowotny, czynniki kształtujące jakość jaj konsumpcyjnych, hodowla i chów gęsi w Polsce, możliwość zastosowania koncentratów białkowych opartych o krajowe źródła białka roślinnego w żywieniu drobiu.

Dwudniowe spotkanie trwa.

D. Tryzna

Komentarze