Wokół nas

Udało się pobić koktajlowy rekord!

Udało się pobić koktajlowy rekord!

Tegoroczna, druga edycja Festiwalu Truskawki Kaszubskiej w Chmielnie, mimo nieco kapryśnej aury przyciągnęła sporo miłośników symbolicznego owocu Kaszub. Było smacznie, kolorowo, a urozmaicony program imprezy sprawił, że każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Dziesiątki stoisk z różnościami, strefa zabaw dla najmłodszych i ogromny zadaszony namiot to dowody na to, że organizatorzy stanęli na wysokości zadania.

Pełne różności stoiska otwarto już o godz. 11.00. Następnie wójt Gminy Chmielno – Jerzy Grzegorzewski wraz z przedstawicielem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego oraz Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów truskawek oficjalnie „otworzyli” imprezę. Ze względu na nie najlepszą pogodę program musiał zostać nieco zmodyfikowany. Tak więc bicie rekordu Polski w przygotowaniu największej porcji koktajlu z truskawek kaszubskich musiało zostać przeniesione na późniejszą godzinę. Po południu pogoda na szczęście pogoda ustabilizowała się i przyciągnęła sporo ludzi, przede wszystkim turystów, którzy nie kryli zadowolenia – Jest bardo przyjemnie, sielsko – mówili państwo Cydzik z Lęborka. – jest bardzo fajnie, Jesteśmy tutaj po raz pierwszy. Coś takiego zawsze służy integracji ludzi. – dodali państwo Rejek z Gdyni.

Było regionalnie

Na tego typu imprezie nie mogło zabraknąć wystawców z produktami regionalnymi. Truskawka królowała w każdej postaci. Były koktajle, desery, nalewki i konfitury. Wyróżniało się stanowisko Andrzeja Klasy, pełnie koszyków z truskawkami i nie tylko. Jak powiedział gospodarz tego stanowiska – Założyliśmy, że truskawka ma być w roli głównej, i tak jest. Olbrzymie zainteresowanie turystów spowodowało , że musieliśmy zorganizować kolejne 150 koszyków!

Ale na truskawkach nie koniec. Stanowisko KGW z Gowidlina oferowało zdobione kaszubskimi wzorami różności. Nie zabrakło też straganów z sadzonkami a nawet przyprawami. Na głodnych czekało stanowisko z grillem oraz popularne foodtracki.

Rekord pobity

Największe zainteresowanie wzbudziło stanowisko gdzie przygotowany był koktajl. Pieczę nad tym sprawował Łukasz Konik – znany kulinarny prezenter, który wraz z grupą pomocników. Aby sporządzić 120 litrów koktajlu trzeba było naprawdę dużo składników i czasu. Przed stoiskiem ustawiła się ogromna kolejka, sporządzono 120 litrów koktajlu, którego każdy uczestnik festiwalu mógł skosztować. Jak informują organizatorzy wydano ok 1500 porcji. Organizatorzy akcji uważają, że rekord został pobity, ale o tym jak powiedziała dyrektor chmieleńskiego GOK-u Edyta Klasa, dowiemy się za kilka dni.

Nie zabrakło konkursów

W programie tegorocznego festiwalu nie mogło zabraknąć konkursu kulinarnego na najlepsze dnie z truskawki. Konkurs H. Gruchałowej o Puchar Ministra Rolnictwa rozegrano w dwóch kategoriach – przetwory z truskawek kaszubskich, oraz deser z truskawek. W skład jury oceniającego dania wchodzili: wspomniany Łukasz Konik, Rafał Nowakowski i Krzysztof Śrulborski. Konfitura truskawkowa z płatkami róży zapewniła pierwsze miejsce członkom stowarzyszenia ,,Chmielno Pomaga”. W kategorii desery z truskawek kaszubskich zwyciężyła członkini KGW z Gowidlina – Wiesława Mikielewicz, która przygotowała sernik.

 

This slideshow requires JavaScript.

BG

Komentarze