Gmina Somonino Konkursy Wokół nas

„ZŁOTE TULIPANY” DLA MISTRZA K. ŻOŁNOWSKIEGO I M.KOWALEWSKIEGO

To dowód na to że kuchnia kaszubska jest coraz bardziej zauważana i doceniana. Nagrodzeni od wielu lat propagują tradycje kulinarne Kaszub na Festiwalu Potraw Kaszubskich.

W dniu 29 listopada w Auli Głównej Szkoły Wyższej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się doroczna Gala Agrobiznesu. Podczas gali wyłoniono najlepsze firmy z dziedziny agro oraz wręczono specjalne nagrody. Przybyłych gości przywitał rektor SGGW prof. dr hab. Wiesław Bielawski. Jego Magnificencja w swoim przemówieniu zwrócił uwagę na ogromną rolę nauki i jej wpływ na polski biznes i gospodarkę.

Pierwszym punktem uroczystości było wręczenie nagród – Złotych Tulipanów – dla przedstawicieli firm, które w minionym roku miały znaczący wpływ na udział w budowaniu polskiej gospodarki i które dzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem z rolnikami i przedsiębiorcami.Wśród laureatów tegorocznej gali byli również nasi.:Mistrz kucharski Kazimierz Żołnowski i dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Somoninie Marian Kowalewski.

Zaraz potem nagrodzeni podzielili się swoją wiedzą o tradycyjnych produktach wykorzystywanych w kuchni kaszubskiej z obecnymi w auli na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji .

Pokazali też jak przygotowuje się charakterystyczne dla naszego regionu potrawy. Pomagał im w tym Krzysztof Szulborski reprezentujący Pomorską Akademię Kulinarną Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Honory od ministra K. Jurgiela

Gośćmi honorowymi Gali byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel oraz Szefowa Kancelarii Prezydenta RP Halina Szymańska.

W częsci oficjalnej Minister Rolnictwa odznaczył również Krzysztofa Szulborskiego i Kazimierza Żołnowskiego honorowymi odznakami „Zasłużony dla rolnictwa” między innymi za  propagowanie tradycji kulinarnych Kaszub podczas organizowanego przez GOK Somonino Festiwalu Potraw Kaszubskich w Ostrzycach. Taką odznakę podczas Gali w 2016 roku otrzymał również za te działania Marian Kowalewski.

Nad./red

Komentarze